امروز : سه شنبه, ۳ خرداد , ۱۴۰۱ - 23 شوال 1443
- فوت دو بیمار مبتلا به کرونا در هرمزگان
- افزایش تجمع و دورهمیهای خانوادگی عامل گسترش کرونا در میناب
- با افزایش بیماران کرونایی، سه شهرستان هرمزگان در وضعیت زردکرونا قرار گرفتند/تداوم روند وضعیت آبی کرونایی در شهرستان میناب
- زلزله ۵٫۵ ریشتری بامداد امروز در غرب هرمزگان خسارت جانی نداشت
- سفر اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس به شرق هرمزگان
- برتری خلیج فارس مقابل فولاد در لیگ دسته سه فوتبال کشور
- آموزش حضوری پایه های اول و دوم ابتدایی، دروس کارگاهی هنرستان ها و مدارس دارای جمعیت کمتر از ۵۰ دانش آموز در مناطق زرد و آبی کرونا از اول بهمن ماه بازگشایی می شود
- رئیس جدید تعزیرات حکومتی شهرستان میناب منصوب شد
- شهردار جدید شهر سندرک معرفی شد
- وضعیت کرونا در شهرستان های هرمزگان
- پروتکل های بهداشتی وضعیت زرد تا زمان اعلام شیوهنامههای مناطق آبی پابرجاست/ اعمال محدودیت های شبانه هم چنان انجام می شود
- نخستین جشن محله ای کتاب در روستای دهو برگزار شد
- شکست خلیج فارس میناب در گام نخست
- جاده ارتباطی هشت بندی به میناب جاده مرگ است
- اضافه شدن وضعیت “آبی” به رنگبندیهای کرونایی
معلم چند ساحتی، نیاز تقویت بعد پرورشی دانش آموزان نسل جدید
پرداختن به همه نیازهای روحی و جسمی نسل جدید دانش آموزان نیازمند توجه ویژه به همه ابعاد شخصیتی آنها می باشد، انسان موجودی ذو ابعاد و چند وجهی است که بخشی از این نیازها باید توسط معلمان پرورشی تامین گردد.
ساحت های شش گانه در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش یکی از مهمترین بخشهای این سند جامع می باشد که عبارتند از:
۱. ساحت تربیتی و اعتقادی عبادی و اخلاقی
۲. ساحت تربیت اقتصادی و حرفهای
۳. ساحت تربیت علمی و فناوری
۴. ساحت تربیت اجتماعی و سیاسی
۵. ساحت تربیت زیستی و بدنی
۶. ساحت تربیت زیبایی شناختی و هنری
پرداختن به همه نیازهای روحی و جسمی نسل جدید دانش آموزان نیازمند توجه ویژه به همه ابعاد شخصیتی آنها می باشد. انسان موجودی ذو ابعاد و چند وجهی است ،بخشی از این نیازها باید توسط معلمان پرورشی تامین گردد اما آنچه مورد نظر نگارنده است و می تواند بخش وسیع تری از این موضوع را به خود اختصاص دهد تربیت معلمان جوان بر پایه ساحت های شش گانه ذکر شده در سند تحول است.
به عبارت دیگر دانشجو معلمان در دوران تحصیل خود در دانشگاه فرهنگیان فارغ از اینکه در چه رشته ی تخصصی تحصیل میکنند باید با مشارکت در فعالیت های فرهنگی، خود را به انواع مختلف، به امکانات و مسائل مورد نیاز تحقق اهداف ساحت های شش گانه مجهز کنند که در ادامه بیشتر به این موضوع پرداخته می شود.
نگارنده پرداختن به جنبه تربیتی و پرورشی دانش آموزان را دستکم در سه قالب دسته بندی می کند:
۱. معلمان پرورشی که حتماً باید ابعاد گوناگون و متنوع از شخصیت معلمی خویش را پرورش دهند.
۲. معلمان دیگر دروس یا به عبارتی غیر پرورشی
۳. هم افزایی
در ادامه درخصوص موارد ذکر شده توضیحاتی ارائه خواهد شد:
۱. سهم معلمان پرورشی در این موضوع
(الف) معلم پرورشی نسل جدید دانش آموزان حداقل باید خود را به یک هنر مجهز کند. هر مفهوم تربیتی اگر در ظرف هنر ارائه گردد هم سرعت تاثیر آن ،هم نفوذ و ماندگاری آن در روح و جان دانشآموزان بیشتر خواهد شد
(ب) معلم پرورشی باید خوی تعبدی را از دانش آموزان بزداید و روحیه پرسشگری را در آنها زنده کند.
(ج) معلم پرورشی باید به قدر مقدور و حد میسور در همه حوزههای مرتبط با ساحت های شش گانه سررشته داشته باشد.
به طور مثال به همان اندازه که به بعد دینی و اعتقادی می پردازد باید به بعد هنری و زیبایی شناختی دانش آموزان نیز توجه کند و قس علی هذا
(د) فعالیت های نمادین مانند: جشنواره ها مراسمات و …. بخشی از دغدغه معلم پرورشی باشد نه همه آن. معلم پرورشی بیشتر زمان خود و به تبع آن دانش آموزان را باید صرف فعالیتهای بنیادین کند.
۲. سهم دیگر معلمان یا به عبارتی معلمان غیر پرورشی:
یکی از موثرترین راههای انتقال مفاهیم تربیتی به دانش آموزان انتقال غیرمستقیم است. چنانکه عالمان علوم تربیتی معتقدند مفاهیم تربیتی که از کانال معلمان دیگر دروس مانند ریاضی، علوم تجربی و … منتقل می شود ماندگار تر و موثرتر خواهد بود.
لذا لازم است هر دانشجو معلم با هر گرایش و سلیقه و حتی رشته تحصیلی در دوران تحصیل در دانشگاه فرهنگیان صرفاً به کلاسهای درس و حوزه آموزشی اکتفا نکرده و با مشارکت فعالانه در فعالیتهای فرهنگی که در قالب تشکلهای سیاسی ،کانون های فرهنگی هنری و انجمن های علمی ارائه می گردد خود را به مسائل فرهنگی، تربیتی رسانهای، روانشناختی مجهز کند زیرا که در دوران کنونی معلمی که با مسائل نسل جدید و وسایل عصرجدید بیگانه باشد محکوم به شکست است.
دانشجو معلم با شرکت در نهادهایی که از آنها نام برده شد میتواند شخصیت فرهنگی خود را در آنها محک بزند و نکات قوت و ضعف خود را در این حوزه ها شناسایی کرده و در جهت تقویت و رفع آنها بکوشد.
۳. هم افزایی و برگزاری دوره های ضمن خدمت کاربردی و موثر:
نگارنده معتقد است تدوین و اجرای دوره های ضمن خدمت و هم اندیشی مشترک با محوریت معاونت پرورشی و مشارکت بخش هایی از حوزه آموزش مانند معلمان حوزه دین، معلمان هنر، معلمان کار و فناوری و معلمان تربیت بدنی راهکار مناسبی است که میتواند باعث هم افزایی و شناسایی چالش ها و ارائه راهکارهای مناسب در جهت ارتقا جنبه تربیتی و پرورشی نظام آموزش و پرورش باشد.
ایجاد قطب های فرهنگی-پرورشی در هر کدام از مناطق آموزش و پرورش و برنامه ریزی جهت برگزاری دوره ها هم باعث تقویت و روزآمدی معلمان جدید و هم معلمان با سابقه خواهد شد.
به قلم:
حسین زاهدی دهوئی
مدیر فرهنگی دانشگاه فرهنگیان هرمزگان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.